Athen demokrati?

Med bra ordning och snygga plakat marscheras mot parlamentet för att protestera. På bilden kommunistgruppen.

Kommunistgruppen försökte  själva lugna ner ett av huligangängen med blandat resultat.

.

Väl förberedda i ordnade led med fina plakat marscheras med Högljudda slagord och kampsånger mot parlamentet

Trumslagare och kampsånger gav den rätta stämningen

Här drar ett av alla huligangängen fram med mc hjälmar och delvis maskerade. Vissa andra gäng hade gasmasker.

Vi såg inget hulligangäng i demonstrationståget. De dök upp på alla möjliga ställen och anföll i första hand de olika

polisgrupperna med sina brandbomber smällare och stenar. 

Här ett annat stenkastande hulligangäng med sina ryggsäckar där de har sina bomber och stenar.

Efter att ha kastat några stenar retirerar man en bit innan nästa våg av stenkastning börjar.

..

Molotov - coctails mot poliserna gav lite bränder här och där. Vissa av alla sopbergen satte de också eld på.                                    Kanske hulliganernas sätt att lösa sopkrisen.

Det var kraftiga dova knallar från alla bomberna. En otäck lukt kändes ibland.

Poliserna uppträdde så diskret som möjligt för att inte provocera fram mera våld. De parerade stenarna med sina

 sköldar för att inte få dem på sig. När hulliganerna blev för närgågna sprutade de tårgas för att hålla distans.

Deras uppgift var i första hand att försvara parlamentet, vissa bankhus och ambassader.

Även många av de fredliga demonstranterna hade gasmasker, andningsskydd och ansiktsmålning som skydd mot kemikalier. På tv och i tidningarna framställs det som att demonstranterna kastar sten brandbomber etc. Av det vi sett så har själva demonstrationen varit mycket välorganiserad och väl förberedd.  Hulliganerna är enligt min mening inga riktiga demonstranter. De får  en kick, en njutning en spänning i katt och råtta leken med poliserna enligt min uppfattning.

Med en  statsmakt som fuskat sig in i eurosamarbetet och med all skattesmitning som förekommer är det tufft för grekerna innan de får in en ledning som det finns  förtroende för. Vi har träffat en statsanställd som fått sin lön sänkt med 30% vem skulle inte ha blivit upprörd för mindre än så.  Vanligt folk kan inte belastas för Greklands skuldkris utom möjligen att de i demokratisk ordning valt fel ledning tycker jag.

En grek som tiggde mat av oss sade att han hade släkt som flyttat till Sverige. Där fick de hjälp av polisen med bostad och att få jobb. Först förstod vi inte vad han menade med det. Men sen förstod vi att han satte likhetstecken mellan polis och alla andra statliga och kommunala myndigheter som arbetsförmedling socialtjänst etc.

När man kastar sten på polisen så kastar man således sten på staten. Många av poliserna såg väldigt unga ut. Vi träffade en svenska som bott i Athen i många år och hon sa att grekernas polisutbildning är mycket kortare än den svenska polisutbildningen. Mindre om psykologi och konfliktlösning. Vad gäller soldaterna som också nu får deltaga som poliser så har de ingen sådan utbildning alls. Så det är en svår uppgift för poliserna att veta hur de skall agera på rätt sätt. Vid tidigare demonstrationer i somras så gick poliserna för hårt fram därigenom provocerade de då till mera våld.