T5

Belgien 6 - 10 juni

Antwerpen - Gent - Kortrijk tre städer med medeltida anor

Efter Schelde -Rijnken kanalen kom vi in i Antwerpens jättehamn 6 juni den näst största efter Rotterdam. Vår hamnskiss var grov men vi lyckades hitta vår hamn mellan dockor, kajer, fartyg och lyftkranar. Här blev det två dagar med sightseeing till diamantmuseum där man fick se diamanternas framställning och de vackra färdiga slipade diamanterna. Hur sågar man och slipar diamanter? Jo man använder diamantpulver fick vi lära oss. Världshandeln med diamanter utgår till största delen från Amsterdam.                                                                   Katedralen reser sig över de andra kyrkorna med en spira som sticker 123 m. Vi hade tur för just när vi var där pågick en utställning med Rubensmålningar och andra samtida konstnärer i katedralen.

8 juni: På grund av tidvatten startade vi kl 10 för att få medström och extra fart. Vid 19 tiden gled vi genom Gents trånga lummiga kanaler in mot hamnen i centrum. 

9 juni: Praktiska sysslor som att besöka en tvättautomat och att göra veckoinkop. Vi promenerade runt i det historiska Gent. En borg, som vi också  besökte, fyra vackra kyrkor. Somliga hus med trappstegsgavlar och vackra statyer på fasaderna. Med dessa kulisser kan man förestalla sig det medeltida livet i staden.  Det ostadiga vädret kulminerade mot kvällen när vi lämnade Gent. Det öste ner och sikten blev dålig. Vid 20 tiden gav vi upp och lade till vid en kaj längs floden. Natten blev gungig pga alla pråmar som ständigt passerade.

10 juni: Regnet hade lugnat sig på morgonen men Marikas tvätt som hängde på mantåget var blötare än när den hängdes upp. När vi nådde sluss Herinnes fick vi besked att en sluss längre ner efter floden var trasig. Det vara bara att vända om och gå en annan vag över Bossuit istället. Vi passerade flera jättestora slussar med höjdskillnad på 10 m i vissa slussar.  De tre sista var dock i miniformat och där skulle inte de stora pråmarna få plats. Så de måsste haft  någon lassthamn däremellan och vänt före minislussarna. Slussningen i Kortijks småslussar sköttes av trevliga slussvakter som vevade och gjorde allt med handkraft. Vi promenerade i Kortrijk mellan regnskurarna. Kortrijk är mindre än de två andra städerna vi besökte men med samma historiska prägel.