T37

Hösten 2013

Belgien 

                                                                                                                                                                                                                                                                       18 oktober                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Branta bergsidor och bredare vatten                                                                                                                                                                                                                                                                         Efter Givet kommer vi in i Belgien. Här är flod och kanalrännan bredare. Slussarna ökar också i storlek från tidigare 5,5*47 m till 12*100 m.  Den sista slussen i Frankrike Givet är också av den breda modellen. Det innebär att här finns större pråmar att tampas med i kurvor och slussar. Vi upplever dock att alla uppträder just och hänsynsfullt och tillämpar de regler som gäller på vattenlederna.

Floden och kanalen slingrar sig mellan lodräta mer än hundra meter höga bergsidor.  På flera ställen ser vi bergsklättrare fastklamrade med sina bergskilar och linor. Det är en sport som vi inte längtar efter.

Smala vägar och höga farter

Biltrafiken är inte enkelt att tampas  med. Det gäller både Frankrike och Belgien. Marginalerna är ofta små. På många ställen är gatorna så smala att bilarna inte kan mötas och samtidigt köra om en cykel. Eftersom vi inte litar på alla bilisterna så kliver vi av och leder cykeln på trottoaren vid trånga passager. Däremot så upplever vi att belgare och fransmän oftare släpper över fotgängare vid övergångställen än i Sverige.

19 oktober

Morgonrutinen

Som vanligt en cykeltur till närmsta brödbutik att köpa baguette som alla andra gör här. Passar också på att köpa en liten lunchpizza. Till lunch värms pizzan. Det är ingen pizza!!! det är en sockerkaka med en söt kräm uppepå. Vi trycker ner sockerkakan tillsammans med tomaten och gurkan. Mätta blir vi trots allt.

Wanzes tivolihamn ratas

Efter en lång men snabb tur från Anseremme till Wanze angör vi marinan mitt i byn. Här är nu ett tivoli. Vi vill inte gå på tivoli och inte ligga hela natten och lyssna på skrik och musik som väller ut från tivolit. Vi drar vidare 5 km till den lilla marinan strax norr om Wanze. Här är det fri Wifi och fin dusch.

Holland  

20 oktober

Maastricht Nederländernas äldsta stad

Staden började byggas upp redan på romartiden.

Det ekar av  musik och vacker sång mellan husväggarna i de trånga gränderna från flera håll.  "Varför är det så mycket musik och människor ute just i dag?" "Det är söndag i dag",  får vi till svar. Det blir häftiga applåder från alla runt om orkestern. De som spelar verkar nöjda med folkets uppskattning och vi kan inte se några hattar att lägga pengar i.

Efter promenad kors och tvärs i gränderna hittar vi inte ut. Den smarta telefonen startas och snart ser vi en liten pil på kartan i telefonen. Sedan är det bara att gå så att pilen på kartan kommer till samma ställe på kartan som vi skall i verkligheten.

21 oktober

Ordning och reda i Neer

De vackra villorna omges av små mycket välansade trädgårdar. Båtarna i klubbhamnen är alla i mycket gott skick.

Den här hamnen sticker ut med det där lilla extra vad gäller ordning och reda. Hamnkaptenen berättar att om någon inte underhåller sin båt ordentligt skickar klubben ett brev till båtägaren. Händer det inget skickas ett andra brev. Om inte det hjälper kommer tredje brevet. Skulle inte ens det hjälpa utesluts båtägaren och får inte ha båten i klubbens hamn.

22 oktober

Vierlingsbeek sluthamn för 2013

Johanna lyftes upp och kommer att vara inomhus. Det är första gången  under tak under hela resan.

23 oktober

Polisen förhör oss

Vi hämtas med bil av våra goda vänner Tjeerd och Rolijn. Efter övernattning hemma hos dem är det dags att flyga hem.

I säkerhetskontrollen blir det stort pådrag. Först kommer säkerhetschefen och meddelar oss att vänta på polis. Ärendet var på för hög nivå för säkerhetschefen.

Vi förhörs om en gevärspatron som hittats i vårt handbagage. Jag, Sven förklarar att den är bortglömd i ryggsäckens botten efter någon älgjakt i Sverige. De nöjer säg till slut med förklaringen, behåller patronen och skriver en rapport som skall sändas till Sverige. Som tur är har vi god marginal och missar inte vårt flyg hem till Sverige.

Vad har vi lärt oss i denna etapp?

Vara extra vaksam när det är mycket sjögräs i vattnet dvs.:

Rensa vattenfilter och vattenintag när det kommer för lite vatten och kommer vattenånga ur avgasröret.

Ta reda på planerade slussreparationer via officiella hemsidor för slussarna.

Säga "Bon jour" till nästan alla fransmän (Här hälsar man på varandra mycket mer än vi är vana med i Sverige)

Med cyklarna når vi fler vackra byar, historiska platser och sevärdheter än vi klarat promenadvägen.

Sällskap med annan båt ger nyttigt erfarenhetsutbyte och trivsam samvaro.

Man skall inte flyga med gevärspatroner i bagaget