T26

Turkiet

28 sept

Besättningsbyte

Vi seglar över från Kos till Bodrum och anropar hamnen på VHF radion för att få en plats. Men även här är det fullt. Vi hänvisas till ankring invid Petersborgen.

Min bror Lennart står med sin frun Margareta på stranden och vinkar till oss. Här kommer gummijollen väl till pass. Efter en god middag somnar vi alla nöjda in till kl 23.00 då diskodunket börjar från flera olika ställen samtidigt. Ljudmattan väcker oss och oväsendet upphör inte förrän klockan fem på morgonen.

29 sept

Nakenbad vid Peterfästningen

Yrvakna piggar vi upp oss med en simtur i det salta klara vattnet. Som vanligt avsaltar vi oss med vår enkla påsdusch på däck. Turister och turkar verkar sova och vi ligger en bit ut från stranden. Vi bedömmer att nakenbad är ok.

Draggar i Gümüslük

Motorgång över det spegelblanka havet någon timme. Vi får vind med rätt riktning och styrka och seglar in i den lugna ankarviken Gümüslük. Efter några timmars vila, mat och bad ökar vinden och vi draggar iväg mot andra båtar i viken. Ankarlinan i fören var för kort. Vi förlänger men driver ändå vidare. Vårt akterankare verkar ha bra fäste. Och med hjälp av det och jollen manövrerar vi oss in till en primitiv brygga med fiskebåtar. Här bör vi ligga tryggt?

30 sept

Meltemin den kraftiga sommarvinden.

I Rod Heikels bok (alla medelhavsseglares guide) läser vi att Meltemin är som starkast i juli augusti. Men nu tjuter den  i mast och tåg  trots att det är sista september. Vi stannar därför ytterligare en natt. Istället för att gunga och guppa på det blåstia havet så ägnar vi oss åt promenader, bad och bokläsning. 

1 okt

Gendarmeriet agerar

På eftermiddagen minskar vinden. Vi lämnar vår trygga hamn. Kvar finns gammal dyning. Obekvämt gungar och rullar vi fram med Johanna. Resan avkortas och Türk Bükü angörs.. Efter bad och besök i byn tillagar Lennart fyra fiskar. De smakar ljuvligt med grönsaker, färskt bröd och svalt vitt vin.

En bil gör en rivstart och en tvärbromsning ute på bryggan. En onykter individ stiger ur och genast hör vi upprörda människor skrika till varandra. Vad de bråkar om förstår vi inte. Några gendarmer kommer och griper bilföraren. Han gör motstånd och vi hör till och med att han försöker sparka sig ur gendarmernas bil. Gratis show på bryggan.

2 okt

Lyxmarina och Apollotempel

I Karukuyus lyxmarina Didim möter två hamnlotsar upp i gummibåt. De tar över hela angöringen går ombord och fäster linorna. Vi solar, badar och fikar vid marinans stora svala pool.

En Dolmus för oss genom den moderan stora staden Karukuyu till Didyma med det berömda Apollotemplet.

Det uppfördes 600 f. Kr. För att ära profetiornas och oraclens gud. 400 f.Kr besöktes templet av många pilgrimmer som efter tvagning rådfrågade det berömda oraclet. De underjordiska ångorna fick oraclet att ge  tvetydiga svårtolkade  råd.

3 okt

Summan av kvadraterna på kateterna är lika med kvadraten på hypotenusan

Eller var det som vi sa till vår hörselskadade mattelärare:

”De dumma kamraterna på katedern är lika som kamraten på snusen”.

Vi planerar att lägga oss i ankarviken Port st Paul i Turkiet men de byiga kastvindarna gör att vi istället går över sundet till Marinan vid Pytagorion på Samos i Grekland. Det var här som Pytagoras föddes 580 f.Kr. därav hans berömda triangelsats som alla skolbarn måste kunna. Kvällen avslutas med en lång promenad till och från Pytagorion i månskenets ljus.

4 okt

Efesos den förnämsta ruinstaden i Västerlandet

Vinden ökar och fär rätt riktining. Med fulla segel går vi till Kusadasi.i Turkiet.

Även här hittar vi en Dolmus som för oss till den stora ruinstaden Efesos.

Med lite fantasi kan man föreställa sig stadens storhetstid med de pampiga byggnaderan och den breda pelarboullevarden från hamnen till den jättelika teatern. Här fanns bibliotek, offentliga bad och toaletter, flera tempel till de olika gudarna, bostadshus, bordell, domstol och handelsplatser. Fortfarande syns tydligt dekorerna på fasader och pelare.

Lennart och Margareta lämnar oss här för att själva promenera till närmsta stad Selcuk.

5 okt

Turkisk utklareringsbyråkrati

Gästhamnen kan ordna utklarering för 55 Euro. Jag cyklar istället till 1. Harbourmaster och får några stämplar i transitloggen cyklar sedan vidare till 2. Gränspolsen och får några stämplar i passen, blir bjuden  på en chokladbit. 3. Cyklar sedan vidare till tullen och får ytterligare några stämplar och signaturer. Cyklar sedan tillbaka och på mindre än en timme har jag sparat 55 Euro (ca 500 kr). Vi är nu färdiga med det varma vackra lugna Turkiet och fortsätter till Grekland..