T24

Grekland hösten 2011

8- 11 september

Från regn och rusk till tryckande värme

Härligt att lämna ett regnigt Sverige och lyfta ovan molnen mot varmare breddgrader.

Vår taxi från Dalaman till Göcek hittar inte vår marina. Efter en irrfärd hittar vi slutligen Johanna som troget ligger pä land och väntar på oss. Väl inne i ruffen möts vi av en 40 gradig värme. Varmare än så har det nog varit för vårt stearinljus har smält av och fallit ner och fastnat  på bordet. Fönster och luckor öppnas och vi somnar in. Men vi vaknar dock nästa dag.

Efter två dagars svettigt underhåll med avbrott för iskalla duschar är det äntligen dags för sjösättning.

Båtresan börjar med att vi släpper förtöjningarna och glider iväg på ett turkosblått Medelhav till en vacker ankarvik. Det känns befriande att komma ut på havet! Vi förtöjer vid en boj samtidigt som en annan båt tar bojen intill. När vi ser den svensk flaggan vajande i aktern simmar vi dit för att hälsa. Mitt i den långa diskussionen vrider vinden deras moderna båt med öppen akter. Vi ser då deras nakna aktrar innan de snabbt skyler sig med handdukar.

De upplyser oss om att vattentemperaturen är 30,5 grader. I fullmånens sken njuter vi av en grekisk sallad i Turkiet. Nästa dags etapp blir till Mymarina som vi också besökte i våras.

Mymarina är den mest välskötta, trivsamma  marina vi någonsin besökt.

12 september

Skaffa ungar vid 50 och lev i 200 år!

På vår guidade tur  i Caunos deltalandskap lär vi oss att de stora havssköldpaddorna lever på detta vis.

De går upp på den 7 km långa stranden på nätterna och lägger sina ägg.

På dagarna är stranden full av turister men på nätterna bevakar vakter att ingen stör skölpaddornas äggläggning i sanden.

Vi får möjlighet att se de stora sköldpaddornas krabbjakt. 

Färden fortsätter till Caunos stadsruiner och handelsplats som byggdes upp  300 f.Kr

Romarna byggde här senare också en amfiteater och en sofistikerad badanläggning. Här får vi en inlevelsefull beskrivning av vår kunniga guide. I Caunos bodde 30.000  (slavar ej inräknade). Vi imponeras av hur de kunde bygga så stora genomtänkta anläggningar med den tidens verktyg.

På hemvägen ser vi lykiska gravar inhuggna i de branta berget.

De dödas andar skulle här känna igen sig genom att gravkamrarna var huslika.

I dödsriket Hades fanns det tre möjligheter; helvetet,  paradiset och reinkarnation (enligt vår guide).

13-14 september

Äntligen Segling!

Vi går för motor från Mymarina i motvind. Kryssa med Johanna gör vi sällan eftersom hon inte är  så bra på kryss pga den låga kölen men istället är hon grundgående. Efter fyra varma svettiga timmars motorgång med kraftig motsjö tröttnar vi och går in i en fin lävik. Vi ankrar upp för natten. Trots att vattnet är 31 grader så svalkar det skönt när vi lämnar den 40 gradiga luften och dyker ner i det kristallklara vattnet. På kvällen jollar vi iland och studerar ruinerna efter en bysantisk kyrka. Vi ser då små svarta kor som betar på en tillsynes gräslös stenig mark. Det är obegripligt hur de kan få mat och vatten på denna plats.

Nästa dag får vi äntligen vind med rätt riktning och styrka. Vi seglar. Vi lyssnar till bogsvallets brusande istället för det monotona motorljudet.  Vi lyssnar också på Bruce Springsteen och Agnetha Fältskog.  De sköter sig bra. Kvällens angöring blir i Bozburun där Johanna och andra anrika smycken placeras långsides vid kajpromenaden. Charterbåtarna (Yougurt cans) anvisas  istället till en brygga lite längre bort från centrum.

15 september

Harpunfiskad middag

Från vår ankarplats i Datca tar vi jollen till  Iskaroz fiskerestaurang. Restaurangägaren har själv harpunerat fiskarna som serveras. Vi gillar att sitta strandnära så han ombesörjer att vi får bordet en meter från vattenbrynet. Den grillade välkryddade bläckfisken serverad med fräscha grönsaker och olivolja är en luckulisk njutning.  De grillade vitlökskryddade räkorna var inte heller att förakta.

16-18 september

Livs levande filosof i Knidos.

Vi angör mitt i den antika stadens östra ankarvik. På sluttningarna runt oss ser vi amifeteater och alla rester av den stora staden.

Knidos var ett viktigt kulturelt ledande centrum för västra Medelhavet. Ruinstadens omfattning med tempel, bostadshus, och sin stora teater imponerade.

När temperaturen sjunkit till behaglig nivå utforskar vi resterna och vi försöker föreställa oss hur man levde 300 f.kr,  Religionen var en viktig del av livet, det visar alla tempelbyggnader.

Undervisning i medicin, filosofi, krigskonst etc.  förekom. Kulturelt var staden ett föredöme. När staden ingick i romerska riket ca 130 f.kr blev den befriad från skatt.

Vi blir mycket förvånade när vi får syn på en romersk filosof som utvecklar filosofiska iddéer för några åskadere i Amfieteatern. Efter föredraget berättar han att han är professor i antik filosofi vid ett universitet i England.

För akterlig vind glider vi iväg från Knidos till Bodrum. Under den lugna seglingen läser vi och kopplar av. Vinden svalkar.

Dykning efter skatter

Svampdykarna från Bodrum satte hälsan och livet på spel när de dök på 40 till 50 meters djup. 

De hittade också mängder med ovärderliga skatter. Genom samverkan med proffesionella marinarkeologer har det byggts upp ett museum med dessa historiska föremål i Sankt Petersfästningen. Det är ett bra exempel på hur historiska skatter kan bevaras i sin slutgiltiga hemmahamn. När vi närmar oss den stora Sankt Petersfästningen i Bodrum är det dags att anropar marinan  på VHF radion. Genast dyker det upp en liten gunmibåt som leder oss till vår kajplats. Inte nog med det. De förtöjer också båten. Bra med fin service men minusposten är att hamnavgiften blir hög i denna gigantiska marina,

I Sankt Peterfästningen går vi i branta trappor och förutom alla dykfynd så ser vi också spår av Johanniterriddarnas tid här.  De började bygga upp fästningen 1406. Både Bodrums och Rhodos korsriddarfästningar erövrades 1523 till Sûleyman den stores Osmanska välde.