Korruption

Vi fick ett råd av en från kapitäneriet i Serbien. Han sa att vad ni än gör betala inte till någon polis eller någon annan statstjänsteman någonstans på vägen till Svarta Havet. Gör ni det så medverkar ni till korruption och mutor. Vi gjorde som  han sa.

I Rumänien träffade vi en man som flera gånger försökt starta företag men om och om igen inte kommit någon vart för att det krävts  pengar till olika statstjänstemän  för att erhålla alla nödvändiga tillstånd och registreringar.  Vidare så berättade han att många statstjänstemän skor sig på statens bekostnad. Han menade att betala skatt är ok om det går till skolor,  sjukvård etc men sa att en  stor del av statens tillgångar försvinner i privata fickor och som höga arvoden till statens maktelit. Vi  sa att det finns missbruk i alla länder även Sverige. Men då kommer det ofta ut i tidningar på tv etc om missbruk med statens resurser.  Han menade att det räcker inte med att kommunisttiden är förbi. Det är i människornas hjärnor det är fel. Attityder som  han menade att det tar 20 år innan de kommer in i samma system och tänk  som typ  Sverige, Tyskland m.fl. . Det kommer att ta många år innan man har fullt förtroende för statens tjänstemän polis etc.

 En gång fick vi krav på någon avgift eller böter för att vi inte anmält ankomst till gränspolisen. Vi vägrade och förklarade att de och vi är medlemmar i Eu och att alla  avgifter som hindrar den fria rörligheten är olagliga. Vidare var det på ett annat ställe i en stadshamn där  man sade sig vilja ha avgift till kommunen för kajplatsen. Jag vägrade eftersom avgiften var orimlig och oskälig. Han hotade med polis. Vi gick tillsammans till polisen. Jag förklade för polisen att det var en oskälig avgift  och att jag bestred betalningskravet. Till slut blev jag överens med polisen om att inte betala denna avgift. Vi  skildes som vänner med leenden på läpparna.  Mannen som försökte få betalt och föreslog polisbesöket när jag vägrade blev förvånad för den normala reaktionen där är  att man är rädd för poliser.

Skylt på polisstationen i Apatin i Serbien som är en del i kampanjen mot mutor.

När vi tankar bensin till hyrbilen i Grekland så lämnas inget kvitto och kort tar man inte som betalning. Vissa restauranger samma sak. De är väl förmodligen en av alla metoder att komma undan skatten i Grekland. Det är ju allmänt känt att Statens utgifter i Grekland överstiger skatteintäkterna så till den grad att det är risk för total ekonomisk kollaps.

Vi försökte ha en positiv och vänlig attityd till alla poliser, tullare m.fl. och vi blev också alltid  bemötta på ett positivt och trevligt sätt.